Winterklus 18/19: Deel 5. De rest
Meer dan anderhalf jaar na dato toch nog de slotaflevering 🙂 . Toen Aqui in juni 2019 eindelijk weer het water in ging was er naast de hele grote klussen – schuren, lakken, nieuwe ramen en het roer – nog tal van kleinere klusjes uitgevoerd. Soms omdat het nou eenmaal moest en soms omdat ik er nu toch (bijna) bij kon en het zonde was om het uit te stellen. Altijd een beetje tricky, want wanneer houd je nou op of sloop je nog even iets verder zodat je ook die ene…. etc.
Kajuitmuur ingang
De houten aftimmering bij de ingang en kombuis is al een tijdje aan een opknapbeurt toe. Nu het plafond eruit was, de kajuitdeurrand verwijderd en de binnenmuren bij het raam eruit waren was het nu of nooit om ook alle hout eruit te halen en thuis te lakken. Ging eigenlijk vrij makkelijk en omdat ik er nu bij kon ook gelijk de oude skai wandbedekking weggehaald en vervangen met linoleum. Dat was een rotklus met mooi resultaat waar je helaas uiteindelijk bedroevend weinig van ziet tenzij je weet waar je moet kijken. En passant ook de deur van de natte cel licht opgeschuurd en opnieuw gelakt.
Middenkikker
Typisch gevalletje van een lawine-klus: om bij de kikker te kunnen moet ik binnen precies achter het schakelpaneel zijn. Als dat er dan af moet kan ik ook wel gelijk de wandbedekking vernieuwen. maar dat gaat allemaal weer een stuk makkelijker als de hele kaartentafel weg is… Het monteren van de kikker was nog geen 20 minuten werk, de rest kostte me meer dan een dag. Hier is de nieuwe wandbedekking wel goed zichtbaar en een enorme verbetering t.o.v. die viese loslatende oude troep.
Roerlager bij hekstoel
Het kunstof roerlager zit bij de hekstoel door het sandwich dek dat ter plekke is versterkt met een plaatje hardhout. Althans was. Het hele achterdek bij de hekstoel is lek en ingewatert en van balsa is niets meer over terwijl ook het rottende hardhout rond het roerlager zich probleemloos laat wegpeuteren. Ik heb maanden nagedacht over een oplossing om dat hout te vervangen. Omdat je er nauwelijks bij kan (alleen via het roergat) en het tussen het dek moet komen is het eigenlijk onmogelijk om het uit 1 stuk te maken. Zo verzon ik een bouwpakket van stukjes hardhout die met epoxy op hun plek wilde lijmen terwijl ik ze met touwtjes op hun plek zou houden.
En meer van dat soort onmogelijke oplossingen. De enige echt haalbare leek het openzagen van het dek aan de kuip kant en er een plankje inschuiven. Maar dat was wel erg zonde omdat ik toen al klaar was met lakken 🙂
De uiteindelijke oplossing was simpel en snel: ik gebruikte polyester vezelplamuur uit de autohandel. Een notoir onhandelbaar en veel te snel (of helemaal niet) uithardend goedje dat zich deze keer in 1 keer bijna perfect – via het roergat – liet aanbrengen. Na uitharden moest ik nog vijf minuten vijlen en paste het lager er muurvast in. Opgelost. Soms zit het ook gewoon mee.
Schroefas lager
Het Vetus watersgesmeerde lager dat 5 jaar eerder was ingebouwd heeft nooit langer dan een half jaar waterdicht gewerkt. Ook het laatste jaar lekte het weer stevig en dus wilde ik de keringen vervangen. Omdat het gewone ‘ olie’ keerringen zijn hoefde dat ook niet veel te kosten. Kleine aandachtspuntje: om de keringen eraf te kunnen halen moet de schroefas los van de motor en moet de flens eraf. En die zat vast . Muurvast. Ook de monteur van Bijdam had de grootste moeite om de naaf los te krijgen en als het eindelijk lukt is zelfs de as wat beschadigd. Kip en ei: door de lekkage komt de naaf vast(geroest) te zitten en omdat die er niet makkelijk af gaat wordt de reparatie uitgesteld… Dus besluit ik een nieuw lager (met afdichting) erop te zetten.
Een Alpa lager en ik laat het door Bijdam doen. Die ondekt dat het vorige lager met een stuk extra slag ertussen vast is gemaakt op de afwijkende maat schroefas tunnel. Blij dat ik dat nooit geweten heb: dat was een ‘disaster waiting to happen’. Nu is er een passend verloopstuk gedraaid en (inmiddels een seizoen later) lijkt de kering waterdicht te blijven.
Gordijntjes
De oude waren wel erg versleten en dat misstond enorm bij de mooie strakke nieuwe muurtjes. In plaats van die door vergelijkbare stoffen gordijntjes te vervangen hebben we op een creatieve zondag nieuwe gordijntjes gemaakt van mijn allereerste surfzeil (wie bewaart die heeft wat). Erg tevreden over het resultaat!
Hoofdwant
Ik zou het bijna vergeten, maar ik ben ook begonnen met de stapgewijze vervanging van de verstaging. Ik heb geen idee hoe oud die is dus is nu het plan elke keer als de mast eraf komt ook gelijk een deel van de verstaging te vervangen. Nu zijn de 4 stagen van het hoofdwant vervangen. De twee achterste zijn ook gelijk een paar cm langer zodat het strijkwant net wat minder spanning hoeft te staan tijdens het strijken.