Kluswinter 2018: deel 2a. Het roer

Het roerblad van Aqui is massief mahonie hout ingepakt in een laag glasvezel/polyester. Die laag is behoorlijk beschadigd en ontbreekt op ca 1/5 van het roer. Dat was drie jaar geleden al duidelijk geworden maar om het opnieuw in te pakken moest het eerst drogen en dat is 1 van de belangrijkere redenen waarom Aqui nu een hele winter uit het water is. 
Ruwweg bestaat deze klus uit 5 delen: roer demonteren, roer kaal maken, roer drogen, roer opnieuw inpakken en roer weer monteren. Op dit moment zijn stap 1 t/m drie met succes doorlopen.

Demonteren
IMG_20181021_145129

Hoe krijg je dit kaal?

Het demonteren (en monteren straks ook) moet gebeuren terwijl de boot in de kraan hangt: eenmaal op de bok kan het roer niet ver genoeg omlaag om de roerkoning onder de romp te krijgen. Het roer zit in de kuip vast met de scharnierbouw van de helmstop (die bout doet niet echt mee, maar moet wel los) en een pin door de roerkoning die er makkelijk uit te tikken was. Onder de boot zit het roer(scharnier) op de korte skeg vast met drie bouten. Die gingen ook makkelijk los zodat het verwijderen van het roer effectief nog geen twee minuten extra duurde tijdens de uithijs.

Kaalschuren
IMG_20181021_145140

Anti fouling – Primocon – teer epoxy en (restanten) glasvezelmat

Het kaalhalen van het roer duurde wat langer: uiteindelijk twee volle middagen werk. Dat kwam ook omdat ik eerst de juiste werkwijze moest uitvinden: op de romp en ook het roer zit een laag teer-epoxy (waarschijnlijk) en bij schuren wordt dat een taaie substantie die meteen op het schuurpapier plakt. Ook de Primocon van twee jaar terug vertoont dat gedrag en kreeg ik er op die manier ook niet af.  Uiteindelijk was de beste werkwijze om de anti fouling, Primocon en teer-epoxy er met een roterende staalborstel af te schuren/borstelen en de polyester glasvezel met grof schuurpapier weg te schuren.

Drogen

Na 4 maanden drogen: krimpscheur langs roerkoning

Het roer mag niet te vochtig zijn als het weer helemaal ingepakt wordt. Theoretisch is er een minimum vochtigheid percentatge dat te meten zou moeten zijn. Echter: die wetenschap maakt eigenlijk niet uit want begin dit seizoen moet het roer er gewoon weer op. Ongeacht of het de perfecte droogheid heeft bereikt. Dus heb ik dat ook niet geprobeerd te controleren. 
Wat ik wel wilde voorkomen was dat het te snel zou drogen en scheuren zou krijgen of krom zou trekken. Daarom heeft het eerst een maan overdekt buiten gestaan, daarna een maand in de schuur en pas daarna drie maanden in de woonkamer tegen de boekenkast :-).  De woonkamer leek wel de beste droogplek omdat daar ook een houtkachel staat en de luchtvochtigheid vaak al wat aan de lage kant is. 
Helaas is er toch een krimpscheur ontstaan langs de roerkoning.

Intussen heb ik alle epoxy spullen in huis en ga ik komende week beginnen met een proef ‘inpak’ van de nieuwe kajuitdeur. Puur als oefening en als ik er een mooi deurtje aan over houd is dat meegenomen. 🙂

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *