Kluswinter 18/19: deel 3a. Grip met Kiwigrip

IMG_20181015_145136

Het dek is versleten en niet meer schoon te houden (of te krijgen)

Het dek, de kuip en het kajuitdak van Aqui zijn versleten. Op sommige plaatsen is de originele gelcoat verdwenen en is slechts ruwe polyester over, of er is ooit al eens 1 of twee keer gelakt en dat laat meer of minder los of ik heb zelf gelakt – zoals de kajuit toen ik de ramen verving – en dat bladdert er nog erger af. De ramen zijn inmiddels weer lek en dus werd het tijd voor een heel serieuze evaluatie van vooral mijn eigen klus kwaliteiten. Uiteindelijk kwam ik tot drie oorzaken van zo snel al afbladderende verf en weer lekkende ramen.

 1. 20181119_101944

  ramen lekte mede omdat verf onder de kit losliet

  Het werken op het water in de buitenlucht zorgde ervoor dat lang niet altijd (eigenlijk nooit) de optimale voorgeschreven omstandigheden voor het verwerken van de verf aanwezig waren. Ook heb ik waarschijnlijk te weinig of niet op het juiste moment ontvet en was er vanwege mogelijke weeromslag constant haast.

 2. De ramen zijn vooral gaan lekken onder loslatende verf door ( en op een paar plaatsen waar ik de kit vrijwel volledig tussen het raam en de kajuit had weggedrukt).
 3. De bestaande – in het polyester gedrukte – antislip profiel is niet goed schoon te maken/voor te bereiden op nieuwe primer lak tenzij je hem helemaal wegschuurt. En dat is eigenlijk niet te doen (en wenselijk) omdat er dan een verlaging in het dek ontstaat.

Dat resulteerde drie belangrijke conclusies:

 1. opnieuw lakken moet niet meer buiten gebeuren en schuren, schoonmaken en ontvetten moet beter.
 2. de ramen moeten pas worden aangebracht als de lak maanden heeft kunnen uitharden of direct op kaal geschuurd polyester (en er dan omheen lakken)
 3. de keuze om de antislip te verven moet heel goed worden doordacht omdat kaalschuren geen optie is.

Dit artikel gaat om dat laatste punt en de zoektocht heeft het volgende resultaat opgeleverd: Kiwigrip!kiwigrip-main-image

Kiwigrip is oneerbiedig gezegd een soort yoghurt dat je met een speciale structuur roller (ja, herinner je je granol nog?) als een vrij dikke laag uitrolt over je dek. Het resultaat is een rubberachtige antisliplaag waarvan je zelf de ruwheid kan bepalen door meer of minder druk uit te oefenen.

pluspunten:

 • het vult oneffenheden (en dus ook oude antislip op) en hecht daar ook goed op
 • relatief makkelijk verwerkbaar, op waterbasis, op vrijwel elk denkbare ondergrond
 • 1 laag is dekkend en het is evt makkelijk te herstellen of bij te werken
 • is makkelijk schoon te houden (wordt gezegd…)

minpunten:

 • Niet iedereen is gecharmeerd van het volledig willekeurige profiel
 • Leverbaar in maar liefst 3 kleuren (maar wel met andere kleuren te mengen)
 • Weinig klantvriendelijke importeur/verkoper in Nederland
 • Eh… verder eigenlijk (nog) niets kunnen ontdekken
20190318_184334

Eerste proefstuk op ankerluik

Kiwigrip kopen bleek zoals je misschien al begrijpt best een uitdaging. In Nederland kon ik 1 leverancier vinden: Schulteco.nl. Bestellen via hun site leek probleemloos te verlopen. Het bedrag werd netjes afgeschreven en toen…. werd het stil. geen mail of ander bevestiging. 4 dagen later gebeld en tot mijn verassing bleek het al lang te zijn verstuurd. Sterker nog: ze kregen de zending net teruggestuurd door DHL omdat ik hem geweigerd zou hebben…..
DHL had een iets ander verhaal en zei dat de zending nooit (bij mij) bezorgd was omdat hij beschadigd was aangeleverd en daarom was geweigerd. Schulteco hield voet bij stuk en weigerde de zending nogmaals te  versturen en gaf als (enige) alternatief dat ik de verf zelf zou komen ophalen in Hoevelaken. Daar had ik eigenlijk weinig zin in en dus storten ze mijn geld terug en had ik geen Kiwigrip. 

IMG_20181015_141244

schoonmaken (voor het schuren) is een enorme klus

Gelukkig verstuurd het Duitse SVB ook naar Nederland (en wederom met DHL) en kwam het nu wel aan. Dat ze de deksels op de twee blikken met extra straps hadden geborgd en er een A4tje met waarschuwing over makkelijk losrakende deksels bij zat, doet wel vermoeden wat er met de zendig van Schulteco is gebeurd. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *