Noord Spanje: Lagos, Pico´s en dalen

Van dit deel van de reis geen liveblog maar een samenvatting. Mede door het weer, gebrekkig internet en geen zin, is het er niet van gekomen om het ter plaatse te schrijven.

Waar grote delen van Europa zuchten onder een hittegolf zaten wij in het noorden van Portugal eigen best goed. En omdat er in de wijde omgeving helemaal geen wind voorspeld werd besloten we daarom al wat vroeger dan eigen het plan was door te reizen naar Noord Spanje. Daar zaten eventueel ook een aantal surfplekken, maar ook mooie gebergtes, zoals de Picos de Europa waar ik al heel lang heen wil. Dat pakte een beetje anders uit dan verwacht, vooral door het weer. Los van het gebrek aan wind werd het nu wisselvallig en koud.

Een van de grote Aquaria in Coruna

A Coruna. Hier zijn we een paar dagen gebleven en hebben we wat binnen-activiteiten gedaan, zoals het bezoeken van het Aquarium en rondrijden in de auto 😛 . Het Aquarium was verrassend leuk en mooi. Wel jammer dat toelichting, teksten en brochures vrijwel alleen in Spaans zijn. Als verwende Hollander verwacht je dan eigenlijk toch ook wel Engels, maar dat is in Spanje zeldzaam.

Eén van de zeldzame opklaringen in Somiedo
Camping in de mist

Parque Natural de Somiedo. Dit gebied en de camping Lagos de Somiedo was een tip van mensen die we in Portugal waren tegen gekomen. En we snappen dat die enthousiast waren! De eenvoudige camping ligt prachtig tussen de bergen en je kan er mooie wandelingen maken. De C3 moest wel werken om de klapkar de laatste 10 kilometer naar de camping alle haarspelden en enorme hellingen op te slepen. Er waren stukken waar ik niet eens meer naar de 2de versnelling kon opschakelen.
Bij de camping organiseren ze ook paardrijtochten (daarom wilde Hanneke er ook heen) en dat hebben we de tweede dag ook gedaan. Eerder en later ging niet vanwege de regen en onweer en ook tijdens onze rit was het nat en met 12 garden gewoon erg koud. Dat maakte de tocht niet minder indrukwekkend: naast de omgeving was ook een paard dat over natte keien een smal bergpad afdaalt naast een ravijn best adembenemend.
Ook een wandeltocht naar het meer (één van de Lagos) was nat en koud. En zeker ook mooi, maar dat begon nu wel wat uit beeld te raken omdat we het gewoon te koud en klam was en bleef.

Lunch aan de Baskische kust. Met zon!

Naar Frankrijk. Met het vooruitzicht van 10 graden, regen en onweer besloten we met pijn in het hart de Picos de Europa over te slaan. Met een zuidelijke lus via het wat warmer Burgos zetten we koers naar Frankrijk waar het aan de kust wel wat aangenamer lijkt te zijn. Jammer was het wel, Noord Spanje is erg bergachtig, ruig en mooi. Nog steeds vasthoudend aan het ‘geen tolwegen ‘ was de route het land uit een heerlijke aaneenschakeling van bochten en de mooiste wegenbouwkundige oplossingen.

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *