Etang de la Palme: Tramontana!

Afgesloten: laatste update 10 mei, laatste toevoeging onderaan.

Bakken met wind op Lac Leucate. Let op: de laagste wolken zijn de besneeuwde toppen van de Pyrenee├źn

We waren op zoek naar wind en die hebben we gevonden! We staan op de camping in La Palme iets ten noorden van Perpignan en Lac Leucate. Deze regio staat bekend om het wind fenomeen Tramontana en op dit moment hebben we er minstens vier dagen mee te maken. Het waait hier nu en het waait enorm! De klapkar staat met alles wat we aan haringen en scheerlijnen hebben vast maar nog gaat haat ie ontzettend te keer ookal staan we redelijk beschut. Gisteren hebben we gesurft op Etang de la Palme, een zoute lagune waar je eigenlijk overal kan staan (en de golven ook niet hoog kunnen worden). De lokale surfspot is een klein, idyllisch surfstrandje bereikbaar via een onverharde weg en door de lokale eigenaar beschikbaar gesteld voor surfers. Kiters zitten aan de andere kant van het meer. Goed geregeld! Ik heb me enorm vermaakt maar voor Hanneke was de wind net iets te veel. Ook met het kleinste zeil. Daar ontdekten we bovendien een scheurtje in dat we hebben gerepareerd met ducktape. Dat gaat niet lang werken ­čÖü

Waanzinnig mooi varen op Etang de la Palme

6 mei: Het kan ook te gek! Vandaag was er zoveel wind (meer dan 40 knopen in de vlagen) dat we hebben besloten niet te gaan surfen maar lekker een beetje in de auto de buurt gaan verkennen. Verwaaid liggen zou je het in de zeil wereld noemen. Goede keuze. We waren op een ander surfspot aan Lac Leucate en daar was het grootste zeil dat werd gebruikt 3,15 m2 …

Even wennen: ons ┬┤nieuwe┬┤ Severne NCX 4,5 zeil

7 mei: Vandaag begonnen met nieuw (tweedehands) zeil te kopen om het gescheurde (North Sails) Ego van Hanneke te vervangen. Gelukt! En gelijk mee gevaren vandaag. Deze keer op een spot aan Etang de Leucate zelf. Tramontana blaast nog steeds flink met uitschieters tegen de 40 knopen.

De vuurtoren op Cap Leucate

10 mei: Laatste dag in La Palme. De Tramontana hield er twee dagen geleden langzaam mee op en zorgde nog voor een relaxte dag aan het water waar we allebei nog heerlijk gevaren hebben.
De stilte na vijf dagen continue meer dan windkracht 6 was enorm. Geen flapperende tent die rukt aan de scheerlijnen (de vouwwagen was op de beschutte camping zelfs een cm of 5 verschoven op zijn poten!) , weer vogeltjes (en buren) te horen en eindelijk de mogelijkheid voor een grote wasdag. Gisteren en vandaag ook lekker op de toeristische tour gegaan in Leucate Village, Port Leucate, Cap Leucate, Leucate plage enz. Terrasjes in het dorp en op het strand maar nog wel erg voor-seizoen-rustig.
Na raadplegen van weer- en windvoorspellingen tot de conclusie gekomen dat er de komende week weinig kans is op goede surfomstandigheden. En we zijn eigenlijk de camping en vooral de muggen nogal zat. Dus gaan we morgen richting Pyrenee├źn om weer eens wat ander te doen.

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *