Winter 1998-1999. Op de motor door Noord en West Afrika: De hele film

Precies 20 jaar geleden reed ik met Philip op de motor vanuit Nederland naar Ghana. Door Marokko, Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana. Vlak voor de reis kocht ik mijn eerste video camera (een analoge cVHS camera) en onderstaand reisverslag was het resultaat van mijn eerste videobewerkings project.

Het eerste deel is een korte trailer waarin ook de route wordt weergegeven, daarna komt de hele reis chronologisch in 6 delen. Met daar tussen nog een intermezzo specifiek over de motoren. 
De reis wordt verteld aan de hand van geschreven ‘dagboek’ fragmenten; een voice-over was toen nog stap te ver en de microfoon van de camera was er ook totaal ongeschikt voor.

De film

Trailer en route
play-sharp-fill

 

 

Sentiment

De beeldkwaliteit is naar huidige standaarden bedroevend. De JVC GR-AX730 camera (koste toen ca 700 gulden!) legde analoog vast op (compact)VHS tape: interlaced PAL 720×576 24fps. De camera had geen beeldstabilisatie (al heb ik wel een 1 poot statief gebruikt) en de tapes hadden natuurlijk – ondanks alle voorzichtigheid – behoorlijk te lijden onder een reis op de motor in Afrika. Om zo min mogelijk verlies te hebben heb ik de tapes vrijwel direct na thuiskomst met een Pinnacle DC10 plus kaart naar de computer gehaald. De tape moest dan live afgespeeld worden en via een kabeltje met gele tulp aansluiting mocht de computer het signaal direct digitaliseren en als MJPEG AVI op schijf wegschrijven. Elke hik in de PC (of harde schijf) zorgde er voor dat de capture mislukte en opnieuw moest.

Daarna moesten de bestanden op CD worden gebrand omdat de harde schijf niet groot genoeg was voor alles. Dat ging op single speed omdat de CD schrijver op zijn maximale dubbel speed wel een schrijffouten maakt. Pinnacle hield al rekening met die werkwijze en knipte de captures in bestanden die precies op 1 cd paste. En om het enigszins behapbaar te houden in tijd en omvang werden de bestanden ook nog eens op halve kwaliteit opgeslagen. Als ik tegenwoordig met een Gopro bezig ben en in een paar minuten een uur HD film naar mijn pc haal kan je je haast niet voorstellen dat nog geen 20 jaar geleden het videobewerken op de computer nauwelijks bestond voor consumenten. En heeeel veel geduld vereiste 🙂 .

 

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *