75 jaar geleden: MS Abbekerk’s laatste reis

Volg de laatste reis van het ms Abbekerk, 75 jaar geleden, op www.msabbekerk.nl

De laatste reis van het MS Abbekerk voerde het schip langs vele fronten

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat het Nederlandse koopvaardijschip MS Abbekerk, waarop mijn vader als machinist voer, zijn laatste reis maakte.
Op deze lange reis, die duurde van oktober 1941 tot augustus 1942, zat de Abbekerk in de frontlinie bij enkele van de meest doorslaggevende momenten van de Tweede Wereldoorlog; Ze bevoorraadde het belegerde Singapore slechts weken voor het viel, ze slaagde erin meer dan 1700 militairen en burgers te helpen ontsnappen uit Tjilatjap tijdens de val van Nederlands Indie en bezorgde locomotieven in Iran en de ‘Persian corridor’  waarmee enorme hoeveelheden oorlogsmatriaal naar Rusland werden getransporteerd die er mede voor zorgde dat het Duitse offensief in oosten tot staan werd gebracht.
Door kunde, geluk en vooral de hoge snelheid van het moderne schip ontsnapte ze meerdere malen aan de vijand en de ondergang. Op weg van Trinidad naar Engeland, geladen met suiker, viel ze ten slotte ten prooi aan de Duitse U boot blokkade van Engeland: the Battle of the Atlantic die duurde van de eerste tot de laatste dag van de oorlog. Maar nog liet het geluk de bemanning niet helemaal in de steek en na drie dagen werden de overvolle reddingsboten, 1500 km van het dichtsbijzijnde land, gevonden door een Brits korvet.

Konvooi DM.01. Deze schets is gemaakt door Lt Geoff North, die als kanonnier op de Abbekerk meevoer.

Op mijn andere website www.msabbekerk.nl volg ik deze reis met wekelijkse berichten over het reilen en zeilen van dit schip in 1941 en 1942.

Omdat daar nogal veel tijd in gaat zitten staat plaatsen van berichten op deze website tijdelijk op een laag pitje. Eind dit jaar pak ik dit weer op.

Peter

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *