Aqui en mAIS

Het Automatic Identification System (AIS) is verplicht voor beroepsvaart en grote schepen. Het bestaat uit een zender op het schip die zijn positie, koers, snelheid etc uitzendt. Een schip (of walstation) uitgerust met een ontvanger kan op die manier alle schepen in zijn directe omgeving ontvangen en die bijvoorbeeld op kaart weergeven. AIS is vooral van belang voor de veiligheid op zee maar kan ook gebruikt worden om schepen te volgen. Daarvoor moet het AIS signaal wel ontvangen worden door walstations en zal het dus ook vooral werken in kustgebieden en binnenwateren.

Een community project dat zich bezig houd met het verzamelen en weergeven van AIS informatie is www.MarineTraffic.com.
Onze boot heet geen AIS zender of ontvanger. De onderdelen zijn vrij duur, verbruiken stroom en bovendien hebben we, mobiele telefoons daargelaten, ook nog niets aan boord om de ontvangen gegevens weer te geven. Toch vind ik de mogelijkheid om ‘live’ je positie door te geven en op (deze) website weer te geven wel erg leuk en ook handig.
Een “poor men’s” alternatief is dan de mAIS app (een app voor android telefoons) die – zolang je een mobiele internetverbinding hebt – je positie doorgeeft aan MarineTraffic.com. Het is geen vervanging voor echt AIS want de schepen om ons heen met een AIS ontvanger zien ons niet en op de doorgifte van de positie zit vaak een vertraging, maar voor route tracking is het best aardig. Hieronder een kaart van alle schepen met AIS en rechts van dit artikel een kaart met alleen ‘onze’ positie.
(O ja, voor de duidelijkheid: het is de positie van de telefoon die ons MMSI nummer doorgeeft. Als de boot door iemand anders wordt gebruikt (en netjes ons nummer gebruikt)  kunnen wij gewoon thuis zijn, maar ook kan de telefoon per ongeluk aan staan en een positie op land doorgeven.)


Klik hier voor grote kaart op www.MarineTraffic.com

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *