Avontuurtje aan lagerwal

Onze verhuizing naar de jachthaven van WSV De Zeevang in Edam had een eigenlijk een routine tochtje van 1,5 uur op de motor moeten zijn. Ik heb de afgelopen periode de puntjes op de i van onze miskoop-motor van ons bootje gezet en deze tocht moet het bewijs worden dat we nu een betrouwbare krachtbron hebben. ZOnder olielekkages, dieseldruppels en zwart koelwater en, niet onbelangrijk, alle 8 pk’s.
Met een stevige windkracht 4 -5 uit het noordoosten bokste Aqui tegen de golven en de motor liep als een zonnetje. Ik was helemaal relaxet toen we koers zette naar de smalle toegang naar de haven en sluis van Edam.
Bij de laatste boei neem ik wat gas terug en op dat moment ontstaat er een metalig gebok en rammel onder de kuip. Ik denk ik eerste instantie dat er een blad van de schroef is verdwenen en draai meteen tegen de wind en gooi het anker uit. Dat pakt gelukkig meteen en we hebben even rust om na te denken.
Een kwartiertje later is een hulpteam aan de wal gemobiliseerd en vaar ik voorzichtig naar binnen. Inmiddels verdenk niet langer de schroef maar zou de keerkoppeling wel eens de schuldige kunnen zijn. Met hulp van het walteam en een lange landvast remmen we de boot af en komen zonder brokken tot stilstand.

De volgende dag ga ik (met twee wetsuits aan) onder de boot en daar blijkt dat het schroefaslager waarschijnlijk de schuldige is. De boot moet dus uit het water.

 

 

1 Response

  1. schipper says:

    Leuk verhaal! Goed gehandeld en rustig gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *