Corona week 1: verbazing en verbijstering

Situatie op 21 maart

De ‘baas’ verplicht thuiswerken en de deskundigen schrijven ook voor thuis (en binnen) te blijven als je milde verkoudheidsverschijnselen hebt. Die hebben we allebei dus zijn we inmiddels een week binnen.
Bij gebrek aan een reis maar ook om iets te doen met mijn verbazing, verbijstering en eigenlijk ook angst, gebruik ik mijn blog voorlopig maar om het van me af te schrijven.

Vol, vol en de week daarna ook…

Boodschappen

Doordat we rechtstreeks terug uit vakantie in quarantaine zijn gegaan is er weinig in huis. Dat ik voor de vakantie flink ziek ben geweest en de reguliere boodschappen-voor-een-week ook al weken niet waren gedaan, hielp ook niet. Dus dank aan familie die de noodzakelijkste boodschappen voor ons deden en langs brachten (En dank je hamsteraars, voor alle lege schappen. Wat bezielt jullie in godsnaam?). Bestellen bij de Appie valt – niet helemaal onbegrijpelijk – tegen. Bezorgdienst heeft komende weken geen ruimte. Pick-up wel, maar pas op vrijdag. En toen ontdekten we dat dat zelfs de vrijdag een week later te zijn. We teren dus in op de laatste voorraden. Komt wc papier uit Frankrijk toch nog van pas 🙂 

18 maart 2020

Stijgt steeds sneller…

Kaarten en grafieken

Door mijn werk ben ik nou eenmaal gefascineerd door kaarten en dus leek het me – vanwege de enorme informatie overload in de me

dia – verstandiger zelf conclusies te gaan trekken . Of toch in ieder geval een poging doen nieuwsberichten naar (on)waarde te schatten. Zo kwam ik op Corona informatie dashboard van ESRI met informatie van o.a. het RIVM in kaart en grafiek. Erg interessant maar weinig geruststellend. Eigenlijk maakt ik er uit op dat de situatie nijpender is dan de regering/media ons lijkt voor te houden.
Bij de grafiek van 18/3 hoef je geen statistische expert te zijn om te zien dat hier sprake is van een soort exponentiële groei. Oftewel: elke dag is meer dan dan dag ervoor. Omdat er zo weinig wordt getetst is m.i. de nieuwe besmettingen statistiek niet erg zinvol. De ziekenhuisopnames zijn waarschijnlijk wel erg accuraat en aangezien er ergens werd gezegd dat de helft daarvan op de IC terecht komt…. Weinig fantasie nodig: binnen paar weken zijn de bedden op.
Op de 21e – meer dan een week nadat de regering de eerste zware maatregelen nam, dendert de groei onverminderd door.

Situatie op 21 maart

Frustratie, onmacht en onbegrip.

Het is natuurlijk over duidelijk dat een groot deel van de bevolking zich wel houdt aan de richtlijnen. Maar dat de ernst van de situatie toch bij een flinke groep nog niet is doorgedrongen. Ouderen: je doet het niet (alleen) voor jezelf, het zijn juist anderen die je kan besmetten. De oorlog meegemaakt. Ja, en? In de oorlog ging je toch ook niet een beetje willekeurig met een geweer in het rond schieten?
Naar het strand, naar het bos en overvolle treinen en parkeerterreinen? Hebben je het nieuws gemist? Wordt wakker: dit is serieus! Dit gaat om leven en vooral dood. Misschien niet de jouwe maar wel dat van honderden en strak duizenden anderen.

Mensen: de maatregelen zijn er niet zo zeer voor jou! Ze zijn er om de zwakkere en ouderen te beschermen. Ze zijn er om er voor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken en dat medisch personeel zo veilig mogelijk zijn werk kan doen. Dat winkels bevoorraad kunnen blijven worden, er schoon water uit de kraan blijft komen en je je wc door kan blijven trekken. Je luxe leventje is eventjes van ondergeschikt belang. Sterker nog: als je je nu even gedraagt is de kans des te groter dat we deze crises sneller onder controle hebben en het over een paar maanden al weer beter gaat. Als het uit de hand loopt kan je strak niet eens meer naar buiten, laat staan naar het strand, en is de zomer voorbij voor deze ellende voorbij is. Verziek het nou niet!

(Deze post is wat ‘verlaat’ omdat ik hem in eerste instantie vergeten was te publiceren) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *